Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Автор на книга подаде оставка заради Боб Дилън

31.07.2012

Авторът на нашумяла книга подаде оставка като редактор в престижното списание "Ню Йоркър", след като призна, че е измислил или манипулирал някои цитати на легендарния поп и кънтри изпълнител в произведението си, изследващо въображението и механизма на творческия акт.

 
Разбивайки мита за творчески "типове", в книгата си "Imagine: How Creativity Works Джона Лерър показва как в резултат на новите изследвания се задълбочава нашето разбиране за природата на човешкото въображение. Творчеството не е "подарък", който само някои притежават. Това е термин, който обозначава разнообразие от различни мисловни процеси, които всички ние можем да се научим да използваме по-ефективно.
В част от книгата си авторът разглежда начина, по който Боб Дилън създава своите текстове. Оказва се обаче, че Джона Лерър е използвал в произведението си цитати на американския певец, които бяха оспорени от друг журналист - Майкъл Мойнихън, който е специалист по живота и творчеството на Боб Дилън. В статия, публикувана в онлайн списанието "Tablet", Мойнихън заявява, че е оспорил пред Лерър седем цитата в неговата книга, от които три изобщо не съществуват, други три само отчасти съдържат автентични откъси от изказвания на певеца и един е напълно изваден от контекста, за да подхожда на повествованието.

Първоначално, Лерър отрече обвиненията, като твърдеше,  че цитатите са взети от документалния филм на Мартин Скорсезе за Боб Дилън "No Direction Home", но в края на краищата се призна, че в книгата е използвал измислени или променени цитати.  

въображение, цитати, Боб Дилън, Мартин Скросезе

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: