Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Лидия или самоубийството като епизод от VIP-Brother

04.11.2014 | автор:  Анжела Димчева9

Поредният акт на самозапалване представлява очевадно доказателство за абсурдната действителност, за капана, в който ние не живеем, а живуркаме.

 

Лидия Петрова се самозапали пред Президентството 

 

Променен е до трагичност кодът за личностно самосъхранение на българина. Притисната от политическата демагогия вече 25 години, нацията ни е тотално обезверена и психически деградирала. Като че ли нищо човешко вече не се припознава в нейното битие, морал и поведение.
Нещо повече – самоубиват се не толкова възрастни хора, отчаяни от бедност, болест или самота, а по-скоро – младежи и личности с активна позиция от средното поколение.
Няма значение какви са причините за всеки един случай – дали морални, политически, финансови, семейни, служебни или чисто емоционални. Такава липса на перспектива пред младите хора никога не е съществувала в общественото пространство. Дори и след двете национални катастрофи през 20-и век.
България днес е остров извън картата на света. Сякаш битието ни се управлява от някакъв негласен договор между трите власти у нас: Законодателната подрежда взаимноизгодния пъзел, Изпълнителната включва финансовите и силови инструменти, а Законодателната осигурява правовия чадър над недосегаемите престъпници.
А целта е една – да се унищожава всеки талантлив, инакомислещ, инициативен и можещ човек. Всеки качествен българин. За да останат само роби в държавата – малограмотни представители на малцинствата, оскотели от немотия селяни, послушни мижитурки-чиновници, апатични пенсионери, проститутки и наркомани, които са лесни за вкарване в далавери и контрабандни канали.
Това унищожаване на българския интелектуален потенциал става по много начини:
1. безнаказаност за всякакъв род престъпления, най-вече финансови, трудовоправни, криминални;
2. липса на работни места, отговарящи на квалификацията и образованието;
3. мизерно заплащане, колкото за екзистенц минимум;
4. административни препятствия, които обезсмислят усилията на собствено усъвършенстване;
5. корупция в невиждани размери по всички нива на управлението, здравеопазването, правосъдието;
6. прогонване на добрите кадри в чужбина;
7. заробване на предприемчивите с убийствено манипулативни кредити;
8. налагане на мутренския имидж за „успял“ в живота;
9. преекспониране на субкултурата (ежедневен диктат на десетки риалити-шоу, чалга-звезди, „жълти“ медии, измислени VIP-ове и екшън-герои);
10. тотално изключване на православната църква от актуалните духовни и морални проблеми на отделната личност чрез превръщането на тази вековна институция в една търговска фирма;
11. сриване авторитета на интелектуалеца (учителя, лекаря, инженера, творците във всички изкуства);
12. фетишизиране на парите като единствена ценност в индивидуалното и колективно съзнание чрез диктата на рекламата и модела на забогатяването чрез далавери.

Тези модели работят неотстъпно вече 25 години. Те са шаблони, в които се разполага мисълта ни. С какво ни занимават по цял ден медиите? С далаверите и любовниците на политиците, с разводите и крокодилските сълзи на фолк певиците, със силикона на депутатките или с килограмите им, с новото „Порше“ на някоя мутра, с кавгата на нечии футболни съпруги, с кого спал (пил, ял, бил се) Волен Сидеров... Една постоянно включена камера върху живота на „виповете“ – те са важните, те решават дали да живеем или мрем, те се смеят нагло от екрана, запалили пури на екзотични яхти. Да, медиите продават дъвката на развлечението, миража, че всеки може да бъде VIP.
С това ни облъчват, тровят, дрогират ежедневно...
За какво да ни „товарят“ с важните, общонационални, драматични проблеми на българина? Анализатори, социолози и политици продължават да говорят твърде лековато и условно (в неопределено време) за неразрешимите дилеми, от които българинът загуби съня си: буксуващата пенсионна реформа, вечно неадекватната здравна система, пропадащото образование, имитиращата дейност индустрия, безработицата, която няма точни цифри, обезлюдяването на малките градове и селата, демографския срив, гигантските кражби на концесионерите...
Цели рекламни отдели на електронните медии са заети да отклоняват чрез глупотевини вниманието ни от политическия акцент на дена. Колко по-маскиращо е да се отпуснеш в съня на измислените восъчни фигури, на „героите“ от Survivor или смехотворно изгряващите нови пеещи (танцуващи) звезди... Или дори да бъдеш като тях, да ги имитираш, да се идентифицираш, да си образът в огледалото. Не си ли дават сметка тези „режисьори“, че огледалото е повече от криво? Никой вече не избира „тиха“ смърт – в легло, с хапчета или с отвара от татул... Шоуто тече като втора кръв в съзнанието на обезверения българин. Той няма смислена цел в живота си. Той се чувства значим само пред камерата, пред селфито – няма значение възход или падение, кръв или рози, жив или мъртъв...
Не казвам това, за да подигравам непонятния за мен самоубийствен жест на Лидия, сигурно причините не са една и две. За мен тя е жертва на системата. Иначе не би избрала фонтана пред Президентството. Точно както преди три години жертва на системата стана и моят брат – само на 49, в апогея на живота си, влезе в банята и се застреля. Тихо, скромно и никой не разбра.
Само аз отивам на гроба му от време на време и го питам „Защо?“...
Така ще се пита и детето на Лидия.   

 

Анжела Димчева

 


 

КОМЕНТАРИ

Анонимен  14.11.2014 17:09 | #9

Вярно е казаното‚ но защо пак намесвате Волен Сидеров? Той е една светла личност‚ истински български патриот‚ когото продажните ни медии от години сатанизират‚ но вече народът не им вярва. Волен няма пари и имоти‚ няма дори свое жилище‚ даряват част от заплатата си всеки месец на бедни пенсионери‚ внася истински български законопроекти‚ които мутрите- депутати от другите партии отхвърлят. Борис се за подема на икономиката‚ против чуждите грабители‚ против чуждите търговски крадливи вериги‚ мобилни оператори‚ крадците на нашите природни богатства‚ против чуждите крадливи банки‚ против обезбългаряването и турцизирането на цяла България / защото една трета от нея е вече турска!‚ но тъпите и безхаберни софиянци не виждат това!/‚ бори се срещу агресията на Щатите‚ съсипването на индустрията ни‚ / Циганинът от Драгалевци - рушителят на СДС и българската държава - Костов затри 3000 заводи и фабрики на стойност 17 млрд лева !!!/ военнопромишления ни досега печеливш комплекс‚ съсипването на армията‚ на образованието и културата. За една година внесе в НС 32 необходими за възстановяването на България 32 законопроекта‚ които турци‚ комунисти и герберските ченгета единодушно отхвърлиха! Това са фактите! А има безродни българи‚ които го наричат фашист и продължават да го плюят. Защото искал Турция да признае геноцида над българите и арменците‚ да върне заграбените имоти на тракийските българи‚ да не се покрия цяла България с джамии‚ както вече става!‚ да не се дупчи житницата на България за шисти‚ както искат американците‚ готови да ни ограбят и окрадат до шушка! Затова Волен е лош‚ нали?!

Анонимен  09.11.2014 12:05 | #8

Всички се втурнахме към високия стандарт... към високия стандарт на потребление. И това си ни беше сякаш вродено още от режима и въздишките по стоките‚ които нямахме. Ето‚ сега има много стоки‚ които преди нямахме. Цветни телевизори‚ маслини‚ дънки‚ киндер сюрпризи и куп други неща‚ стоки. Само‚ че тези стоки не растат по дърветата. Тях някой ги произвежда някъде в някакъв завод‚ в който завод повечето потребители не биха искали да работят. Е‚ тогава къде е моралът ни??? Искаме висок стандарт‚ но на гърба на нещастието на друг. Ще кажете ”ама ние сме си платили” Иди виж‚ кой бере какаото‚ как живее‚ кой бере кафето‚ кой ти шие дрехите‚ колко хора са умрели за бензина в колата ти‚ заради петролните войни и си карай колата спокойно към морето с гаджето или жена си и не мисли за страдащите и жертвите зад всичко това‚ което ползваш. Цялата техника‚ която ползваме‚ може да е създадена от добри хора‚ но и тези хора искат да живеят‚ а те може би са собственост на някоя компания. Потреблението на стоки‚ които не сме прозивели ние‚ ни в карва в нещо по-мощно от наркотик. Не случайно Махат Ма Ганди си е тъкал собственоръчно плата‚ с който се е обличал !

Анонимен  05.11.2014 22:07 | #7

Не съм съгласен с това обобщение: ”Такава липса на перспектива пред младите хора никога не е съществувала в общественото пространство. Дори и след двете национални катастрофи през 20-и век. ” Комунизмът изроди поколенията да чакат друг някой да им оправи проблемите. Лесно се търси вината във времето‚ в мутрите‚ в политиците. Нима някога е било по лесно след трите войни 1912‚ 1913 е Първата световна война 1914 г. ? Глад‚ мизерия‚ много млади хора загинали по фронтовете или инвалиди‚ но са се справяли. Имали са морал‚ вяра и трудолюбие. Нима някога са имали сигурност и пари? Така ще бъде до момента до който всеки един от нас не осъзнае‚ че живота е труден и това са неговите изпитания. Самоубийството винаги се е порицавало и отричало. Това е бягство от проблемите. На кого остави тази млада жена детето си? Как ще живеят родителите и с тази голяма болка?

Анонимен  05.11.2014 13:59 | #6

Тъжно и яростно На всички хора-факли от последните 2 години Тъжна и яростна наша действителност. Умните палят се‚ злите мълчат. Слабите съскат и вият от мнителност. Хората-факли са днешния съд. Съд за продажните‚ алчните‚ властните! Съд за партийците с власт и без власт! Трижди проклети и трижди опасни‚ те заговор правят за власт против нас. Тъжно и яростно. Повече яростно време е вече за бунт и борба. Долу‚ продажници - не преговаряме‚ долу и вън от страната сега. Долу завинаги. Без дребнотемие. Сметчици‚ бройкане‚ хилене‚ хленч. Долу продажници! Смърт и забвение. Хората-факли са вашия тлен. 4 ноември 2014 г. Люлия http://lyuliyuli.blogspot.com/2014/11/blog-post_4.html

Миа Сердарева  05.11.2014 13:56 | #5

А детето на Лидия ще страда пред очите на всички... Не е решение това. Вид отказване е. Не искам да съдя Лидия‚ представям си колко трябва да е отчаян един родител‚ за да причини такова нещо на детето си‚ и тръпки ме побиват‚ докато си го представям. Това не е решение. Трябва да сме стълба‚ опора‚ вдъхновение‚ жив пример или нещо друго смислено за нашите деца. На какво ще стъпят‚ ако сме пепелище?

Анонимен  04.11.2014 18:48 | #4

Ян Палах на „демократизирана” днешна България Според Ярослава Мосерова - специалист по изгаряния‚ която първа се погрижила за Палах‚ той се е самозапалил‚ протестирайки срещу срещу деморализацията на чешките граждани. „Не беше толкова против Съветската окупация‚ а против деморализацията‚ която настъпваше‚ хората не само се отказваха‚ но и се предаваха. И той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата‚ множеството от тях мълчаливи‚ с тъжни очи‚ сериозни лица; когато погледнете онези хора‚ разбирате това‚ което всеки вече знае‚ всички благоприлични хора бяха на прага да правят още компромиси.“ Погребението на Палах предизвиква масови протести срещу окупацията и месец по-късно (25 февруари 1969 г.) друг студент – Ян Зайиц‚ се самозапалва‚ умира на същото място‚ последван през април с.г. от Евжен Плоцек в Ихлава. МЛАДИ‚ СЛЪНЧЕВИ ХОРА‚ БЪЛГАРИ... СРЕЩУ ВСЕОБЩАТА НИ АПАТИЯ. NO COMMENT‚ NO COMMENT! 1. ПЛАМЕН ГОРАНОВ 2. ЛИДИЯ ПЕТРОВА...

Анонимен  04.11.2014 18:24 | #3

Това‚ което Римският Клуб през 70 г. прие като програмни цели‚ днес се реализира пред очите ни. И добре е да знаем фактологията. Българите трябва да се редуцират до цифрата 3 млн.към 2020 г. Интересното е‚ че в този период Чавдар Кюранов беше член на Римския Клуб.По времето на Тодор Живков‚подчертавам. Днес на власт е 2 и 3 поколение потомци на комунистическата висша номенклатура.И по традиция -все безродници.

Анонимен  04.11.2014 18:11 | #2

Какво става в Родината ни‚ с народа ни? – се питаме ние‚ които сме „навън“. Колко правителства се смениха‚ кога ще дойдат онези‚ милеещите за хората‚ за отделния човек? Кому са нужни тези трагедии‚ чии интереси обслужват властимащите? Въпроси‚ въпроси... Кой да ни даде отговорите! Няма такъв. Е.М. Германия

Анонимен  04.11.2014 15:04 | #1

Силно и тъжно‚Анжела!Поздравления за точния и светкавичен рефлекс!Н.А.

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Търпим управлението на малообразовани и крадливи мерзавци