Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Румен Леонидов: Европа се превърна в Палестина, а всички европейци - в израелци

04.06.2017 1

Интервю на Хенриета ГЕОРГИЕВА за в.Марица

  

Румен Леонидов, правнук на войводата от ВМОРО Леонид Янков, е завършил българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работил е като редактор в много литературни издания. Автор е на 9 стихосбирки и на книгата с есета „Уплашеният човек”. Ръководил е издателство „Факел“, създател на сайта Fakel.bg. Носител е на много отличия за поезия, негови стихове са включени в различни антологии на българската поезия по света. Има и самостоятелни публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Индия. Превежда от руски и френски. Член на Сдружението на българските писатели. (Тази редакционна бележка не е съвсем точна – от години не членувам в никакви сдружения, нямам и много отличия за поезия, само три-четири регионални и две международни в чужбина. Самостоятелните ми книги извън България са само  три  -  в Р Македония, Р Полша и Р Словения - Р.Л.)


Защо, според Вас, Путин помрачи най-светлия ни празник, като забърка скандала с българската азбука от „македонска земя”? Смята ни за твърде малки или гони по-големи геостратегически цели на Западните Балкани?

 Русия винаги е предпочитала Сърбия пред България, а Република Македония все още е под сръбско иго. Неотдавна  Москва има даде огромни кредити,  които никога няма да си получи обратно, но целта е да ги задържи в своята геостратегическа сфера на влияние. В момента  САЩ поддържа социалистите в Скопие, а Москва и Белград – „десните“ . След години на варварско управление на тези т.н. „десни“ те вече не са на власт, а македонският президент е политическа креатура на досегашните управници. За това  наскоро той буквално се разходи по ръба на закона, само и само да не предаде властта на социалистите. В крайна сметка  ЕС, САЩ и НАТО му оказаха натиск и той клекна. Путин побърза да го покани да обядват заедно и след като вече е безпомощен  да му измие моралните рани и да му придаден някаква политическо значение, реши да го погали по главицата и да рече, че общата ни азбука идва от македонските земи. Което хем в исторически план може да се приеме като размазана  метафора , хем е пълна заблуда, защото тогава под Македония се разбира географска област, която е част от Царство България…  Но с това Путин не помрачи моя празник, той разката майката проруските моралисти у нас, накара ги да им увиснат ченетата от изненада и ужас. Защото утре по същия начин ще ги похарчи и тях, ако това е в интерес на Русия. Но Кремъл може да си позволи това срещу България , и ще си го позволява,  докато за Русия ние сме задния й двор, троянското конче, което е в НАТО и ЕС.

 Преболедувахме ли вече комплексите на малкия народ, все търсещ чадъра на Големия брат?

Не. Нищо не сме преодолели като общност. Като индивиди –да,  някои българи отдавна се съизмерват наравно с представителите на водещите нации в света. Като нация все още сме в процеса на разпад, единодушието ни липсва, нямаме обща кауза нито идеал, а духовното единство на българите по света  като цел е неосъществимо, защото повечето българи у нас и по света не са духовни същества и всичко духовно им е чуждо. Но аз съм трагичен оптимист – след като ни отнемат официално Родопите и голяма част от Черноморието, тогава инстинктите ще проговорят и ще настъпи масово отрезняване. Доказано е, че в нашите земи има много злато и нефт, които след време ще бъдат разработени като находища, ще бъдат направени смайващи археологически открития около  София, Пловдив, Търново, Търговище, Варна,  които ще изумят света и вълната от учудени туристи ще ни залее от всички посоки на планетата. Тfва не са фантазии, може и да съм жив да ги докачам.     

Как в днешния глобален свят малките страни да се преборят за националното си достойнство?

Повечето малки и по-малки държави от нас в Европа живеят по-организирано и по-качествено. И тези, като бившите соц  Литва, Латвия, Естония, и онези, които никога не са били под османско или съветско управление. Надявам се, че това е ще е последното ни престъпно правителство и оттук насетне ще се отблъснем от дъното. Хаосът е ужасен, убива всякаква желание у населението да изисква някаква почтеност и подреденост. Но събитията извън България ще свалят и това управление и ще бъде принудени да потърсим по-читавата част между масата от безхаберници, които вкарваме в парламента.  

 Покушение върху класиката или силен ход срещу интернет инвазията е издаването на „Под игото” на маймуница, „шльокавица”?

Никакво покушение, това бе черен пиар, провокация към всички, които пишат на шльокавица и тези, които не реагират на тази практика.  Издателите  дръзко и неочаквано се обявиха срещу  новото „Под иго“ на неграмотността, на механичната латинизация, на бездуховното подражателство. И в крайна сметка успяха – със спечелените пари закупиха качествени четива, които ще  дарят на библиотеки и читалища, а срещу всяко закупено копие са дарили по две книги от своите български автори. Дано не са само от залежалите им заглавия. Ще видим.

Писатели младоци, сякаш родени в YouTube, със стотици хиляди последователи във Фейсбук, Туитър, Инстаграм – това ли е бъдещето на литературата?

Не знам какво е бъдещето на българската литература, защото вече съм част от нейното минало. Жална й майка на ако тя зависи от склопените разбирания на недоказани писатели, които се спасиха в университетските среди и днес  са повече уважавани заради научните им  звания, а не заради собствените им литературни достижения. Те дефилират във всяко жури и нанасят огромни  погроми  върху читателското съзнание. Решенията им почти винаги  тласкат  четящите не само в естетически и художествени заблуди, но ги карат да отвръщат очи от реалните глобални проблеми на нашето време – превръщането на империята на Доброто в империя на Злото. Или провалът на християнската ни цивилизация, която е на път отвътре да се разпадне, защото забрави собствените си ценности. Всичко това по прекрасен  писателски начин е развито чрез  мощно въздействащи картини от Недялко Славов в романа му „Камбаната“.  Това безспорно е книгата, която  е в първата троица на десетилетието ни, а журито на Фонд 13 века  България коронася  автор работещ в облостта на   утопиите и антиутопиите. Тоест – академичният полусъстав на  журито е предпочело нечетивната  постмодерната постност пред вълнуващата и изящно изградената от Славов национална драма в този роман, който има качества  за съвременна класика.  С една дума – пак се дупим на някакви евроочаквания, надяваме се да смаем псевдоелитите на Европа, а не им предлагаме един от най-българските ни романи, написан модерно и вдъхновено, а не с трудовашка пот над компютъра. Накратко – „Камбаната“ е христова книга, чиято художествена сила има въздействието на нокаут, а ние се отказваме да изпратим този роман боец на литературния световен ринг за сметка на малокръвните  интелектуалщини. „Камбаната“ се родее  с новата книга на Неда Антонова за любовта и смъртта на Васил Левски „Първият след Бога“. Също разтърсващата история за това не кой е предал, а кой и защо е искал Левски да увисне на  кръста.    

Доколко са живи днес духът и заветите на великите българи, за които обикновено се сещаме по празници и годишнини?

У мен са живи и ще са живи докато съм жив. Така съм възпитан, родът ми не произлиза от охлюви и невестулки, а от честни хора, прекалено честни и затова и донякъде наивни. Бог да ги поживи на небето, да има даде светло кътче и вечен покой. С радост ще ги срещна да им благодаря пред вси светии, колко много им дължа да изживея живота си в хармония с техните разбирания за справедливост, човещина, чест и достойнство. Но ми трябваше много време и дълга и изтощителна борба, за да разбера, че когато един народ е решил да се превърне в тълпа, в разлята биомаса, без промисъл, разум и надсъзнание, и се движи само от биоинстинкти, нещата не зависят от отделната личност, нито от група лични представители на този народ. Природните процеси трябва да стигнат своята завършеност и тогава, при други  условия, остатъците от този народ ще продължат да осъществява онзи прабългарски код, заложен дълбоко у нас. Все пак да не забравяме, че в дадени исторически моменти сме владеели половин Европа. Сега силата ни е само в духовното предимство, в малцинството ни от извисени личности, чието равноапостолство няма равно в Европа. България е Елдорадо на духовността, казал го е мъдрецът Ваклуш Толев, който неотдавна ни напусна, защото небесните сили също от време на време имат нужда от помощ. За това писателят трябва да пише колкото за своите зрими земни съвременници, толкова и за невидимите ни закрилници. А според  мен те дори са по-съществени, защото са чели и онези книги, които вече са изгорени.

Оставаме ли си неверници дълбоко в себе си?  

Освен, че сме безбожници, ние сме и неверници. Такива днес управляват света, не само у нас. Но и това ще мине, най-хубавото ни очаква. 

Възможно ли е ново българско Възраждане?  

Възраждане – не знам. Но съживяване – да, първо трябва да излезем от летаргията, от изкуствената кома,да се събудим, след като с ме видели невидимото, и снагата на този смазан народец да се въздигне, да се изправи и разтърси с нови мисли празната си глава. Тогава ще се завърне Светия Дух на Възраждането и нацията ни ще излъчи мъдрите си синове и щерки, да я управляват и водят към Порталите на духовността. И българите ще бъдат изведени от мрака на материалната стихия, от масовия и единствен стремеж към радостите на плътта, без която не можем. Вярвам в българският гений на Доброто и той няма да се предаде на световния гений на Злото. И няма как да не вярвам, след като Васил Лъвский е вярвал и погинал за същия този и тогава овчи народ, но Той е виждал в него онова, което ние не можем да съзрем, а трябва. На моменти и аз не го виждам, отчайвам се, но сетне се  разкайвам и осъзнавам, че всичко туй го върша от любов и милост към този мой беден и страдален народец. Ако Левски се е излъгал в този народ, нека и аз се излъжа, тогава в другият ми живот и дума  да не чуя да се връщам пак на земята като българин. Но докато съм жив – ще милея за него, защото той ми е бащица и майчица, а аз съм само един от многото му верни до гроб чеда… 

Как Вие като еврореалист виждате бъдещето на Европа след Брекзит? Ще се обедини ли ЕС пред заплахата от разпад и при непредвидим играч в Белия дом като Доналд Тръмп?

Всичко, което се случва е за доброто на света. Досегашният чиновнически и административен еврокапитализъм  е в криза. Благодатна криза, която ще ни принуди да излезем от мудността и тъпотата на тези псевдо евро лидери и да потърсим общия ум и разум за да се справим с тероризма, нашествието на бежанци,  липсата на икономически подем, на национален и регионален егоизъм. Великобритания си е права за себе си – защо ще храни доведените в семейството й тунеядци? Но тя винаги е била с едно на ум по отношение на европейската интеграция. Публична истина е, че от еврофондовете у нас преживяват най-вече фирмите на бившите мутри и техните господари олигарсите. Докато великият германски народ  не се е отказал да дели от залъка си с останалите сътрапезници, ЕС ще върви, ще крета, но няма да се предаде. Появата и победата на Тръмп не е изненада, тя е логическо следствие на общата разруха на политиката като такава – без идеология, без идейна полемика между лявото и дясното. Политиката е сведена до това как за се харесаш на простаците, на примитивите, на вечно недоволните необразовани маси, на слугите, които имат право да гласуват  без да имат особена възможност за избор. И у нас се случи същото – върнахме Борисов на власт, защато другата партия на задкулисието реши да ни върне в обятията на Сибирската мечка, от която още не сме се изтръгнали съвсем…

Оздравително или разрушително ще подейства на свръхзадоволения модерен свят  кризата с бежанците?

Много оздравителен – видя се , че сме народ от единаци, които се вкупчват само при уплаха, при това истерична и нереалистична. Видя се, че политическите ни натегачи пред Брюксел се заозъртаха и почнаха да търсят някакви свои решения.  ЕС също размърда оловните си крачета на стоножка – най-сетне. Варварите винаги се появяват, когато силните империи са вече в залез. И стават прекроявания на територии, на пазари, нахлуване на нови народи, смесване на култури и традиции. Свидетелите сме на такъв процес, необратим , но задържим и удължим.  Този процес не е съставен от поредица от грешки, а от поредица от грехове. И тези, на чиято   съдба ще тежат тези грехове, бяха сигурни, че няма да има възмездие. Че всичко зависи само от тях. Такава увереност бе циментирала самочувствието и на създателите на атомната  електроцентрала в  Чернобил, но  въпреки всичко тя избухна и покоси и покосява все още милиони хора.  И сега ни предстоят големи страдания – Европа се превърна в Палестина, а всички европейци  – в израелци – отвсякъде атентатори, от всеки ъгъл – самоубийци. И тази вълна няма да ни се размине, тя ще ехти още години наред, тя ще доведе до падане на правителства, до нови избори, и пак да нови избори, докато една партия и един популист не завекуват като комунистическите вождове. Вече имам примери за това. Мнозинството, което не е дораснало до принципите на демокрацията, ще се наложи и ще доведе нещата до доброволен отказ от демокрацията, от личните свободи и права, до крах на християнската идея за липсата на враг, за другата буза.  Ще се върнем към Вехтия завет . Но това няма да спаси политическите и корпоративните елити, ако те останат в същността си същите. Възходът на новия световен  икономически лидер  Китай не може да бъде спрян, което връща отново въпроса за възхода и падението на империите, за тяхното движение по спиралата  на човечеството. И още: за осъзнатата необходимост от нова, по-висша всеобща религия, в която няма да се молим на Бог за щяло и нещяло, да забравим  думите: "Дай ми Господи...", а да се обръщаме към него в себе си: "Научи ме, Господи, подскажи ми как от добър да стана още по-добър, а на лошите около мен – да бъдат по-малко лоши. Амин."

 3 юни 2015

 Част от това интервю е публикувано във в."Марица", но там  не  е успяло да го побере в една вестникарскта страница и е публикувано със съкращения. Може да бъде прочетено тук 

КОМЕНТАРИ

Анонимен  26.06.2017 17:08 | #1

Знам защо Румен се римува с ”умен” и ”гумен”‚ но защо и с ”игумен”‚ не знам; знам и‚ че е искрен‚ когато това е най-излишно. Аз го чувам без да напрягам слух /”слух” се римува звучно с ”глух”/‚ което е възможност да виждам зад думите му - тия толкова пъти казани‚ наказани от всеобщото ни безволие‚ думи. Тръгнахме ли си оттук‚ Игумене?

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: