Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Между два, така да се каже революционни паралела

08.11.2017

Георги Василски за датите през ноември

  

          Между два, така да се каже революционни паралела

 

         И днес продължават отгласите от вчерашно събитие с едновековна давност. За някои то е най-форматиращата промяна в историята на човечеството, най-великата революция, началото на светла ера, еманация на човешката справедливост. За други - обикновен преврат с катастрофални последици по целия свят, бездънна мелница на човешки съдби, рафинирано мракобесие с цинично оправдание в името на свободата. Каквато и да е тя.

       Като всяка т.нар. революция и т.нар. Октомврийска започва с неистини и за пари. Неистините са добре манипулираните желания на милионите избивани и десетки милионите гладуващи в името на царски  прищявки и околно забогатяване. Жертвите само на фронта са близо 3 млн. Мечтите са за  мир, хляб и собствена нивица в една селска държава. Интересно е друго – че първият, неафиширан и от много от сегашните уж модерни изследователи, е декретът за печата. Т.е. цензура. Което, както и да го четем, е мечтата по всяко време на всяка власт. После всичко друго прокламирано се подписва като документи и се заграбва като реалност.

      За парите. Революцията е съвместна разработка на  амбулантни опериращи около Русия политици и германския Генерален щаб още от началото на Първата световна война. Вноската е 40 млн. тогавашни златни марки. Император Вилхелм Втори се записва с два като начало. За изпълнител е избран Ленин. Който впрочем не е криел, че е работил с немски пари. И е плащал и на германски и на чешки и на латвийски и на  други чужди войски в името на червената справедливост.
      Планът е прост като всичко гениално – дестабилизация на най-богатата, но и най-обърканата тогава държава, която е и фронтови враг. Самите извършители, начело с 32 прекарани през фронта в пломбиран вагон активисти, в началото не вярват на успеха си. И политиканстват със стегнати куфари и набъбнали сметки в задгранични банки. След два-три дни, учудени от  некадърността и на царедворци и на временни управляващи разбират, че парите  в самата Русия са  хиляди пъти повече от германската надница... Завладяеми с цената на  откровено лъжлива пропаганда, терор и  някаква си гражданска война с няколко милиона убити.
       След три петилетки тези първодеятели се избиха помежду, си унизявайки се до подчовешки същества на партийни събрания и любопитни като юстиция шумни процеси.

        Може би, един от най-ярките символи на това объркано и за сегашните руски и не само руски политици събитие, е Червеният площад в Москва. Наричан Червен още от царско време, като символ на Самодържавието. И превърнат от революционните представи за слава и вечност в нещо като гробищен парк. С мумия по средата.

       След два дни и у нас ще се отбележи случка с 28 годишна давност.
       И тя започна с неистини и за едни пари.
       Вярно, в по-рафинирано време.

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: