Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Най-скромната лъжа на БКП бе официално обявените убити партизани и ятаци

16.06.2018 3

Историкът проф. Никола Г. Алтънков за новата си книга

Никола Алтънков е доктор по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара и професор в същия, магистър на изкуствата от Института за чужди науки в Монтерей. Член на Академията за политически науки в Ню Йорк от 1984 г. и на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“ от 1975 г. 
Роден е в София на 17 август 1932 г. Завършва английска филология в Софийския държавен университет "Климент Охридски" и история в Калифорния, САЩ. Преподава в американски висши училища, работи в научни институти в САЩ.
Автор е на трудове по история, политология, социология и икономика. Има над 200 публикации. В Америка има 6 издадени книги. В България завършва и издава: "България малък тигър", "Икономика на благоденствието", "Нарекоха ги фашисти", "Светците ги съдят", "Кой победи" и "История на БКП 1919 - 1989".  

 Господин професоре, какъв беше конкретният повод да започнете това крупно изследване – "История на БКП"... И защо от 1919 г.?

 Искам в самото начало на вашето интервю да ви благодаря сърдечно за оказаната ми помощ от вас и вашето издателство във всички етапи на публикацията. Тя – изненадващо – се оказа трудна за осъществяване и затова оценявам високо сътрудничеството ви.

А конкретният повод за започване на изследването беше проблемът с броя на жертвите през годините 1923 – 1989 – от двете страни. Знаеше се, че много българи са убити след 9 септември 1944, но колко е „много убити”? А колко са убитите от комунистите преди преврата от 1944? Естествено е – щом ще броим трупове (а това е работа на други, но и историци се занимават с гробарство) - да установим броя на всички жертви. Те всички са българи, родени от български майки, за гибелта им скърбим всички и дадените животи са загуба за целокупната нация.

 Така започна изследването. Докато прерастна в търсене на причини, данни, дати, събития, действащи лица. Наложи се да проверим времето, обстановката (тия всички хора не са действали във вакуум!) и да се опитаме да обясним какво е станало. И защо?  Историята не е телефонен указател, нито учителски дневник. Музата ни – Клио – е доброжелателна към историците, но и взискателна. И се получиха 864 страници!

А защо от 1919 г.?

Тогава Партията приема името БКП, става член-съосновател на Комунистическия Интернационал в Москва и се превръща от една малка сектантска групичка (която все пак е представена в Парламента) във въоръжен отряд на „Световната революция”. Официално, открито и безсрамно комунистите обявяват на българското общество, че ще вземат властта с бой, въоръжена борба и война.

 

Досега знаехме, че БКП поема курс на въоръжена борба след преврата на 9 юни 1923 г. вие опровергавате това, с какви факти разполагате?

 Въоръжаването на БКП започва даже преди 1919 г., когато поема официално курса на метежи, въстания, революция и гражданска война. Още по време на Европейската война (в която България участва от 1915-1918 г.) комунистите събират оръжие, крадят го, складират го в складове, организират военна организация към партийката си и си признават всичко това – фактически се хвалят – в спомените оставени от ,участниците. А вече след Октомврийската революция в 1917 г.  и присъединяването им към Коминтерна през 1919 г. доставките на оръжие и финансирането на Партията от СССР получават сериозни мащаби.

 Българските комунисти са готови за действие още преди преврата на 9 юни 1923 г., но по свои съображения решават да не се намесват във войната „между градската и селската буржоазия” макар че след като Коминтерна ги смъмря и им налага революция те се подчиняват. Твърдението, че „фашисткият преврат от 9 юни 1923 г.е предизвикал въоръжен отпор от страдущият български народ”е мит.

Защо, според вас, легалната БКП излиза в нелегалност, вместо да води законна политическа борба в парламента, където е втора сила?

 В трите народни събрания след Европейската война – в 1919, 1920 и 1923 г. комунистите са втора парламентарна група, съответно с 47, 50 и 16 депутати. През септември 1923 г. те организират неуспешен въоръжен метеж и се самолишават от участие в парламентарния живот. Оттогава до идването им на власт през 1944 г. те са в нелегалност и губят популярност и влияние. През 1930те и 1940те години БКП вече се е превърнала в шпионско-разузнавателно поделение на господарите си от Москва и не може да разчита на успехи, даже при желание за легална дейност. 

 Кои са премълчаните истини и признанията за атентата в „Св.Неделя” през април 1925?

 БКП отричаше участието си в атентата и твърдеше, че той е бил провокация на властта с цел да разгроми кадрите на партията. Понякога споменаваха, че „луди глави”, „дейци от военната организация” са взели неоторизирано решение и отказваха да поемат отговорност за смъртта на стотици невинни жертви. Партийните архиви разкриват, че още през август 1925 г. на съвещание на ЦК в Москва подробностите по атентата са обсъждани и спокойно уточнени. Интересно е, че до ден днешен Партията заобикаля проблема с атентата.

Какъв е мащабът на атентата в „Св.Неделя” погледнат от днешна гледна точка?

 По брой на жертви в единичен атентат случилото се на 16 април 1925 г .в София остава в историята като световен и европейски рекорд до 21 декември 1998 г. когато бе взривен полет 1023 на „Пан Ам” близо до Локърби Шотландия (270 жертви). Аналог може да се търси едва в Средновековието.

 Какви са реалните резултати от партизанското /шумкарско/ движение срещу властта, какви са най-големите лъжи за него в комунистическата пропаганда?

 Единствените реални резултати са дадените жертви – шумкари, полицаи, войници и цивилни граждани -  около 10,000 души от двете страни. Не повече от една трета от тях са комунисти. Жертвите са напълно излишни понеже БКП нямаше никакъв шанс за победа. Властта на 9 септември 1944 г. ѝ бе поднесена от СССР.

 Най-скромната лъжа по комунистическо време беше официално обявените убити 29,840 партизани и ятаци още в 1946 г. След това броят им непрекъснато нарастваше и даже се заговори за над 100,000 убити в „антифашистката съпротива”.

 Какъв е броят на жертвите от двете страни? Колко са смъртните присъди по време на Третото българско царство и колко от тях са изпълнени? И обратно – колко са по време на комунистическото управление?

 Смъртните присъди по Закона за защита на държавата приет през 1924/1925 г. са 1,590 за времето от 1925 до 1944 г. вкл. От тях изпълнени са 199 (около 12.5%). Освен тях има военно-полеви присъди по време на войната, както сигурно и осъдени по други разпоредби. Броят им е минимален.

 Смъртните присъди по времето на комунизма не са уточнени. Народният съд произнася 2730 (или 2618) смъртни присъди, от които известен брой са посмъртни, тоест лицата са били убити преди съдебното дирене. Тепърва ще се уточняват присъдите след 1945 г. Огромният брой от убитите по комунистическо време са без присъди.

 Броят на жертвите от двете страни не може да бъде определен с точност, а само приблизително.  Те са 7,271 комунисти и техни съмишленици загинали от 1923 до 1989 г. Убитите от комунистите са 206,177 за същия период.

 Какъв е броят на жертвите понесени от власт и цивилни – убити от комунисти до и след 9 септември 1944?

 С уговорката, че числата са само приблизителни и подлежат на прецизиране след бъдещи изследвания, убитите от комунистите от 1923 до 9 септември 1944 г. са 9,177. След това – до 9 ноември 1989 г. са 197,000.

 За първи път във вашата книга прочетох част от разкаянията на осъдените на смърт дейци на БКП....

 В книгата си „Отровни митове” историкът Валентин Радев описва редица случаи – които цитирам и в моята книга – когато изтъкнати дейци на БКП са молили коленопреклонно Цар Борис III за милост. Тя им е бивала давана в повечето случаи и, разбира се, помилваните след излизането си от затворите веднага са продължавали престъпната си дейност. Целта на изследванетао не е подигравка с паметта на тези хора, а показването им като човеци, от плът и кръв, подвластни на страх, разкаяние и чисто човешки чувства.

 Кой са причините за мълчанието относно нанесените злини и престъпления?

 Според комунистите те не са извършвали злини, още по-малко престъпления. Убитите от тях са били гадове, фашисти, полу-човеци. Не много отдавна Филип Боков се подигра с жертвите на комунизма, а даже тази година водачът на Партията и видни народни представители отново се подгавриха и отрекоха престъпленията си. Дъщерята на един от убийците на генерал Луков през 1943 г. беше народна представителка и досега редовно поучава българите по телевизията относно добро и зло. Мълчанието на комунистите е оглушително и когато понякога се нарушава то е за да убият жертвите си повторно.

 Доскоро нищо не знаехме за наличието на съветски шпиони сред нашите сънародници, какво показва вашето изследване?

 Държавата и обществото са били проядени издъно от пипалата на съветското разузнаване чрез техните български шпиони-комунисти.  Броят на завербуваните е невероятно голям, вредите нанесени върху общество и държава са страхотни и е и малко чудно как българската държава е успявала все пак да се запази чак до навлизането на съветските войски през септември 1944 г. 

 Нека да обобщим кои са най-трагичните последствия, които комунистическото управление нанеса на българската дух, народ и национално съзнание ?

 Злините са неизброими. Аз бях принуден да спомена само най-съществените, а от тях да избера трите поражения върху българския дух и същност, които според мен са невъзвратими: промяната на езика ни през 1945 г., посегателството върху Екзархията по същото време и отрождането на живи части от българската плът (продължаващо престъпно деяние и днес). Рани зарастват, убийства се позабравят, или прощават, но пораженията върху духът и въжделенията на нацията са престъпления, които никога не могат да бъдат забравени, още по-малко простими.

 

 Въпросите зададе Румен Леонидов

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен  21.01.2019 05:25 | #3

Аз книгата съм я чел и мога да кажа на всички дето са съмняват‚ че този труд е изцяло базиран на доказателства и факти!!!

Анонимен  14.01.2019 04:42 | #2

Това Изследване се Базира Единствено на ФАКТИ

Анонимен  28.06.2018 17:16 | #1

Авторът дал ли е някакви доказателства в книгата си‚че наистина убитите от комунистите са над 206 000хил.?

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: