Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Наградиха победителите в литературната надпревара „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов”

19.12.2014 2

Участниците в церемонията предлoжиха на национални празници да се почита паметта на загиналите герои от всички етноси.

Инициативата на еврейско-българския център “Алеф” предизвика интереса на най-младите към темата за единението на етносите в един от най-съдбовните моменти в българската история. В литературната надпревара, посветена на 100-годишнината от обявяването на Първата световна война, се включиха над 60 средношколци от цялата страна.
На 19 декември в бургаската Синагога /днес Художествена галерия „Петко Задгорски”/ тържествено бяха обявени резултатите и наградите за победителите в литературния ученически конкурс „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов”. Десетки деца пропътуваха стотици километри, за да присъстват и лично да получат наградите си.
Учениците са вложили страст и лични чувства, изнесли са забележителни факти на фронтово приятелство между българи и евреи, подчертали са толерантността на българската държава към другите етноси, е общото мнение на оценяващите. Впечатляващо е вникването в детайлите, които посочват и малко популярни факти: в българската армия за вярност към родината войниците от еврейски произход са се заклевали в своите свещени книги, ползвали са отпуски за религиозните си празници, осигурявана им е била храна, съобразена с техни религиозни обичаи.
Шест от участниците се включиха в конкурса със свои разкази. Според журито три от творбите са с особена литературна стойност. Техните автори бяха наградени и от издателството на сп. „Море”, а Румен Леонидов пое ангажимент те да бъдат публикувани в литературния сайт „Факел бг”. 
Сериозният подход към темата и разнообразието от литературни форми изключително много затрудни журито в състав: Михайлина Павлова – журналист в БНР, главен редактор на в. „Еврейски вести” и на списание "La Estreya", Румен Леонидов – поет, писател, издател на литературния сайт „Факел. бг” и Асен Йорданов – разследващ журналист и директор на сайта Биволъ. Затова и наградените са повече от обичайното. Бяха излъчени 1 първа, 2 втори и 2 трети награди. Победителите получиха грамоти, книги и парични премии. За отличното си представяне други 16 млади автори бяха отличени със специални поощрителни награди.
 
Първа награда бе присъдена на осмокласничката от Математическа гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол Мирослава Грозева.
„Във „Възпоменателен албум”, издаден в Тел Авив, Анри Моиров изрежда имената на загиналите по време на воините български евреи. Там виждам и лицата на младите войници от Ямбол. Но не на всички! Твърде рано са се слели със земята, която ги е родила, та затуй може би не са оставили и снимка за нас – техните наследници. Не са оставили снимка, но са оставили подвиг и… опазена родина”, е написала Мирослава в есето си, с което предизвика бурното признание на аудиторията. Нейната творба ще бъде публикувана във в. „Еврейски вести”, в Биволъ и във Факел.бг.
Йосиф Меламед - генерален секретар на Организация на евреите в България „Шалом”, връчва наградата на победителката в конкурса Мирослава Грозева
На второ място се класираха Лариса Амброзова – десетокласничка в СОУ „Димитър Благоев” - Свищов и Мартина Йотова от 12 клас на Професионална гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев” – Ботевград.
Двете трети места заеха Александра Тодорова от Горна Оряховица, СОУ "Вичо Грънчаров", 11 клас, и Матей Тамахкяров от Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев” – Бургас, 11 клас.
 
„Успяхме да насочим вниманието на младите към каузите, които обединяват хората, а не ги разделят. Такава безспорна кауза е България”, каза председателят на център „Алеф” Алберта Алакалай. Това е вторият литературен конкурс, който центърът организира сред учениците в страната и чрез който осъществява един от основните си приоритети - да създава инициативи, които да дават добри примери за интеграция между българи и евреи.
Към общата идея се присъедини Държавен архив Бургас, който подреди уникална изложба с автентични материали от Първата световна война. Експозицията бе подготвена специално за участниците и гостите на церемонията и представена за първи път.
Участниците в церемонията по награждаването се обединиха около идеята да отправят предложение до българския Президент на националните празници, по време на тържествените зари – проверки да бъдат споменавани имената и на загиналите герои от всички етноси за свободата и обединението на Отечеството, оставили живота си по бойните полета.
 
 
Национален литературен конкурс
„Евреи и българи - два народа, една родина, една любов”
 
Класиране:
 
I НАГРАДА – 250 лв., грамота и книги “Българи и евреи” –1 и 2 том
Мирослава Грозева – 14 г., 8 клас, МГ „Атанас Радев“ – гр. Ямбол
 
II НАГРАДА- 200 лв., грамота и книги “Българи и евреи” –1 и 2 том
Мартина Йотова - 17 г., 12 клас, ПГТМ ”Христо Ботев” - гр. Ботевград
Лариса Амброзова – 16 г., 10 клас, СОУ "Димитър Благоев" - гр. Свищов
 
III НАГРАДА – 150 лв., грамота и книги “Българи и евреи” –1 и 2 том
Александра Тодорова - 17 г., 11 клас , СОУ "Вичо Грънчаров" -
гр. Горна Оряховица
Матей Тамахкяров - 17 г., 11 клас, ГПАЕ „Гео Милев” - гр. Бургас

КОМЕНТАРИ

Анонимен  04.01.2015 21:49 | #2

какво са направили българите за евреите? Само добро! Спасили са ги от геноцида? Какво са направили евреите за България - само злини‚ подлости‚ комунизъм‚ тероризъм‚ помагали са на турците да ни завладеят и владеят. Това е безспорната историческа истина‚ доказана с факти! И сега ни управляват‚ чрез големия Израел - тоест‚ САЩ И МАСОНИТЕ- ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ‚ КОИТО СЪСИПВАТ БЪЛГАРИЯ!

Анонимен  22.12.2014 12:52 | #1

http://petkoradkov.blog.bg/politika/2014/12/04/trilichieto-na-edin-kompleksar.1319633

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: